Milí testeři a spolupracovníci My-Chess,


řadu Vašich dotazů a připomínek z posledního dotazníku jsme podrobili pečlivé diskuzi a mnoho z nich nás velmi silně inspirovalo. Níže přinášíme několik úvah, otázek a odpovědí, které nám z analýzy dotazníků vyšly.


Kdy bude online tréninkový systém My-Chess spuštěný?

Nechceme nic uspěchat, nechceme vypustit nehotový systém. Zároveň chceme využít Vás, našich ochotných testerů, a první verzi systému chceme nabídnout k vyzkoušení nejdříve Vám. A to už v první polovině září.


Kdy My-Chess spustíme veřejně pro všechny?

Hledali jsme rovnováhu mezi co nejvyladěnějším systémem a rozběhnutím školního a tréninkového roku. Veřejné spuštění proto chystáme na začátek října. Věříme, že se staneme užitečnou součástí šachových kroužků a tréninků. V říjnu také začne tradiční soutěž určená účastníkům projektu Šachy do škol.


Jakým způsobem budou uživatelé systém My-Chess platit?

Pro naše uživatele připravujeme měsíční i roční členství, chystáme skupinové slevy pro oddíly a kroužky, nabídneme Šachovému svazu ČR možnost získat multilicenci pro účastníky projektu Šachy do škol. Nechceme však prodávat zajíce v pytli. Proto jsme na období září 2021 až leden 2022 připravili bezplatné zkušební období, během kterého mohou uživatelé zdarma systém využívat a zároveň sledovat jeho rozvoj. Od února 2022 bude systém zpoplatněný. Částky budou nastavené v řádu několika stokorun ročně, dostupné pro všechny.


Bude My-Chess plně připravený už od prvního spuštění?

Při prvním spuštění v polovině září budou v systému přístupné základní funkce. Procvičování formou šachových testů, soutěže v řešení diagramů na čas, řešitelské statistiky. Dále ukázky funkcí Výuka a Tréninkové plány. Každý měsíc budeme systém doplňovat jak obsahově (nová výuková témata, články, rozcestníky videí a další), tak i funkčně. Zároveň tak budeme systém My-Chess postupně, funkci za funkcí, představovat. Z dotazníků My-Chess nám vyšla zajímavá škála funkcí, kterým se budeme věnovat přednostně. Kompletní harmonogram zveřejníme v první polovině září.


Na jakých funkcích My-Chess budeme pracovat přednostně?

Chceme, aby šachy byly především zábavou. A trénink s naším systémem musí přinášet radost a motivaci do každého dalšího dne. Proto se v dalších vylepšeních zaměříme na zdokonalení motivačních prvků. Zapracujeme získávání XP, zvyšování uživatelských Levelů a systém Denních odměn za pravidelné řešení. V další fázi rozšíříme systém o Eshop s šachovými knihami, Zadávání úkolů trenérem a Výzvy s odměnami.


Níže zodpovíme další náměty z dotazníků.


Některé obrázky ve screenshotech vypadaly nehotové nebo byly ve špatném rozlišení.

Ano, ve screenshotech systému byly jen zkušební obrázky. Postupně do systému vkládáme hotové originální ilustrace v plné kvalitě.


Ve screenshotech se často objevovaly anglické termíny. Bude systém kompletně česky?

Naše programovací firma Pixelfield je mezinárodní společnost, sídlí v Praze, hlavní pobočku má v Londýně. Protože se na systému podílí mezinárodní kolektiv programátorů, grafiků a UX-specialistů, je primárním vývojovým jazykem angličtina. Samotný systém bude komplet v češtině. Všechny popisky, zprávy, veškerý obsah i články budou česky. Angličtina bude až naším sekundárním jazykem, anglická verze pro svět bude spuštěná později.


Bude v systému možnost různých grafických skinů, vlastní volby barev a stylů šachovnice?

Ano, do budoucna tuto možnost připravujeme. Bude to jedna z forem využití naší herní měny – zlaťáků a diamantů. Volba barev a stylů je velmi subjektivní záležitost, je dobré mít možnost nastavit si podle sebe. Do budoucna se nám i nápad vybrat si styl obrázků a tím nastavit prostředí jako „dětské“ / „dospělácké“.


Připravujete možnost nápověd a vícetahových řešení?

Vícetahová řešení máme v plánu od samotného začátku vývoje, k jejich realizaci se však dostaneme až v roce 2022. Možnost nápověd je skvělý nápad, zařadili jsme je na seznam budoucích vylepšení.


V systému je moc rámečků, čtverečků, obrysů, řada z nich se mi zdá zbytečných.

Souhlasíme. Zapracovali jsme na grafickém zjednodušení systému, méně je někdy více. Celý systém se samozřejmě i dál bude graficky vyvíjet. Ne všechno se podaří trefit na první pokus. Budeme rádi za Vaši kritiku i v budoucnu.


Řekl bych, že chybí šipka provedeného tahu.

Ano, ve screenshotech ještě nebyly šipky u zahraných tahů, zvýraznění políček a další grafické prvky, které máme my šachisté rádi.


Zůstanou tlačítka v této statické formě? Přijde mi to málo zajímavé a chybí přímá odezva po najetí myši nebo po kliknutí.

Tlačítka v systému procházejí obměnou a vylepšením. Je to jedna z věcí, které chceme mít pečlivě připravené dříve, než systém veřejně spustíme.


Mohu si zahrát test znovu?

Ano. Testy, soutěže i výuková témata je možné řešit opakovaně. Učit se soutěžením a hrou, opakovaným řešením se postupně zlepšovat.


Malé obrázky herních peněz se mi nelíbí.

Souhlasíme, nahradili jsme je většími, výraznějšími, bez zbytečných rámečků kolem nich. Nejen děti (ale třeba i já :-D) si rádi hrají a pěkné odměny za hru k tomu patří. Věříme, že se Vám nová podoba herních měn bude líbit.


Ve statistikách bych chtěl vidět srovnání s ostatními, například formou percentilu.

Výborný nápad! Porovnávání s ostatními uživateli máme rádi. Od začátku jsou v plánu soutěže, žebříčky a různá hodnocení, děkujeme za zajímavý nápad s percentilem, na který v budoucnu pravděpodobně také přijde řada.


Ve statistikách bych uvítal možnost zobrazit poslední řešený test včetně mé úspěšnosti.

Ano, přesně tohle je ve shodě s pojetím statistik, tak jak pro Vás připravujeme!


Předpokládám, že v systému budou různé sběratelské kartičky, ne pořád ta stejná 

Ano, v systému bude velké množství sběratelských kartiček, které poutavě zobrazí dané šachové téma. Při spuštění máme připravených více než 100 karet, do konce letošního roku navýšíme na více než 200. Do budoucna připravujeme i odlišení sběratelských karet podle vzácnosti – vzácné karty, legendární atd.


Nákup sběratelských karet by se neměl odehrávat v něčem jako eshop, ale spíš krčma, tržiště, handlírna apod.

Děkujeme a souhlasíme. Kartičky do své Sbírky si budete moci koupit u našeho Obchodníka.


Plánujete u dosažených úrovní (levelů) vést i ekvivalent ve formě elo?

XP a Levely by měly zachycovat především aktivitu daného uživatele. Hodně řeší, hodně se učí, snaží se. Za to získává XP a postupuje výše v Levelech. XP si nekladou za cíl měřit výkonnost šachisty, ale ocenit aktivitu a snahu. Proto možnost ekvivalentu elo u Levelů neplánujeme. Elo hodnocení by mohlo v budoucnu najít místo u řešení diagramů, ale na začátku nechceme systém překombinovat příliš mnoha prvky.


Budou za dosažené Levely odměny?

Při spuštění systému ještě ne. Ale je to plně ve shodě s naší filozofií (aktivitu ocenit a podpořit, tím motivovat k další aktivitě), takže v brzké době určitě ano. Děkujeme za skvělý nápad!


Nedělat kartičky jen samoúčelné, ale více a komplexněji je využít. Prospělo by to k větší gamifikaci a zábavnosti systému.

Ano, v tomto směru chystáme překvapení a v pravý čas Vás rádi vtáhneme do brainstormingu :-)

 

Odměna za Denní aktivitu by pro mě nebyla příliš zajímavá, protože hraju když mám čas a chuť.

Samozřejmě respektujeme tento postoj, je to tak úplně v pořádku. Zároveň jako dlouholetý trenér vnímám, že klíčem ke zlepšování a k dosahování pokroků je pravidelnost a soustavnost. Denní aktivitu tedy nebudeme nikomu vnucovat, ale velmi rádi ji oceníme a uživatele v jejich pravidelném každodenním šachování podpoříme.


Diskuzní fórum je špatný nápad a hrozily by hádky a různé trolení. Navíc náročné na administraci.

Naše diskuze je taková, jací jsme my diskutéři. Stojíme o místo, kde bychom společně a kultivovaně diskutovali o různých šachových tématech? Chceme se podělit o své názory a úvahy? Nám tato možnost do budoucna smysl dává. Předpokladem je kvalitní administrace fóra a zajímavě zvolená témata. V pravý čas bychom takovou možnost rádi připravili, mezi hlavní priority však zatím nepatří.


Školení trenérů by vždy mělo být z očí do očí. Zavádět možnost získat trenérskou třídu online je špatně.

Souhlasíme, že osobně vedenému trenérskému školení se online kurz nemůže vyrovnat. Stejně jako online trénink není úplná náhrada za trénink v šachové klubovně. A stejně tak v mých očích online tréninkový systém nenahradí kvalitní knížku a poctivé dřevěné figurky. Často je to však o možnostech. Trenérská školení se nepořádají až tak často, a když už jsou, nezřídka dochází k termínovým kolizím nebo obnášejí daleké cestování. Online školení je určitý kompromis dostupný všem. Se zajímavě zpracovanými metodickými materiály a v příjemném školícím prostředí to může být pro řadu uživatelů cenná možnost k sebevzdělávání.


Zadáváním domácích úkolů se myslí fyzickým trenérem z nějakého oddílu nebo kroužku?

Přesně tak. Každý trenér by měl mít možnost jednoduše a přehledně zadat svým svěřencům vhodnou látku k procvičování – vybrat jim téma, obtížnost, stanovit termín splnění. Pomoc s automatickou kontrolou splněného úkoly se také hodí. Usnadňujme trenérům práci a děti nalákejme k řešení domácích úkolů zábavnější formou!


Dorazily nám i další náměty a zajímavé otázky. Všechny jsme si důkladně prošli a o mnohých jsme společně diskutovali. Některé své nápady určitě najdete i v hotovém systému My-Chess, děkujeme za ně.


Řada z Vás nám také nabídla pomoc s dalším vývojem a propagací systému. Velmi si této možnosti vážíme, všechny nabídky pomoci máme zaevidované. V současném hektickém období dokončování systému není mnoho času na podrobnější domlouvání spolupráce, ale věřím, že v pravý čas spolupráci navážeme a Vaši pomoc využijeme. Na prvním místě je, aby se Vám samotný systém líbil a měli jste chuť ho podporovat. Už v září se budeme těšit na Vaše názory.


Děkujeme za Váš čas a nápady,

za Tým My-Chess, Martin Beil