Dobré zvládnutí pravidel šachu, pohybu a vlastností figur a herních prvků je základem pro další šachové zlepšování. V této fázi je speciálně důležité vytvářet pozitivní vztah k šachům a vyučovat poutavě, zábavně a s dostatkem procvičování.

 

Popis obsahu:

V testech v oblasti Základy najdete procvičování základních dovedností. Především základy pravidel šachu, vlastnosti šachovnice a pohyb šachových figur. Dále základní šachové principy a herní postupy pro začátečníky. Také hledání matů 1. tahem, doplňování matových obrazců, jednoduché materiální zisky (vazby, vidličky, odtahy) a sérii Jak hrát šachy.

 

Studijní cíle:

Cílem této oblasti je zvládnutí a důkladné procvičení základů šachu. Po úspěšném projití této oblasti bude hráč schopný zahrát celou šachovou partii podle pravidel. A hlavně bude připravený na podrobnější studium šachu v jednotlivých oblastech šachu - v zahájení, taktice, strategii a koncovkách.

 

 

Ukázka 1: Pohyb jezdce


Obrázek je z testu Jezdec ze série Šachovnice a figurky.


Označujeme v něm pole, na která může jezdec táhnout, případně figurky, na které jezdec útočí. Nechybí ani otázky zaměřené na nejdůležitější vlastnosti jezdce.


Jedná se o procvičování pro úplné začátečníky.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami testů z oblasti Základů.

 

Šachovnice a figurky – V této sérii si procvičíme základní šachové znalosti a pravidla. Šachovnici, pohyb jednotlivých figur, jejich sílu a hodnotu. Všechny testy jsou doplněné také odkazy na výuková videa z našeho youtube kanálu. Pojďte s námi do kouzelného světa šachu!

 

Herní prvky – Procvičování základních herních prvků jako jsou šach, mat, rošáda a další. Tato sada procvičování doplňuje 11. - 20. díl našich videích o základech šachu, kterou brzy umístíme v našem youtube kanálu.

 

Pohyb figur – Důkladné procvičování pohybu jednotlivých figur. Budeme označovat pole, na která mohou figurky táhnout, kde mohou sebrat soupeřovy figurky či kde mohou dát šach. Díky velkým databázím příkladů doporučujeme tyto testy řešit opakovaně.

 

Maty 1. tahem – V této sérii si procvičíme hledání matů jednotlivými figurkami. V prvních pěti testech budeme procvičovat mat jednou figurkou - dámou, věží, střelcem, jezdcem, pěšcem. V šestém testu se budou střídat maty různými figurkami. A na závěr nás čeká specialita s doplňováním krále. Všechny testy můžete řešit opakovaně.

 

Matové obrazce – Do jednotlivých pozic doplňujeme figurky tak, aby vznikl mat soupeřovu králi. Doplněná figurka může útočit na krále, odebírat mu ústupová pole, anebo chránit jiné figurky. Otázky se náhodně vybírají z velkých databází příkladů, takže je můžete řešit opakovaně a stále budete dostávat nové pozice.

 

Materiální zisky s figurkami – V této sérii se zaměříme na získávání materiálu pomocí jednotlivých figurek. Budeme využívat dvojí údery, vazby, různé odtahy, chycení figury a další způsoby. Na závěr nás čeká důležité procvičování, jak můžeme zrušit šach našemu králi. Všechny testy můžete řešit opakovaně.

 

Jak hrát šachy – V této sérii si postupně procvičíme základní pravidla šachu a nejdůležitější dovednosti. Jak táhnou figurky, jak vypadá šach, mat a pat, jak správně rozehrávat šachovou partii. Všechny testy doplňují také odkazy na výuková videa mezinárodního mistra Jaroslava Bureše.

 

 

Ukázka 2: To nejdůležitější o matu


Další ukázka je z testu Mat ze série Herní prvky.


Označujeme figurku, která dává mat. Dále určujeme, jestli v dané pozici je nebo není mat. A v poslední třetiny hrajeme maty 1. tahem.


Test je vhodný pro začátečníky.

 

Závěr a doporučení:

Pro začátečníka jsou tyto testy základem pro další pokračování šachového studia. Doporučujeme věnovat dostatek času procvičování pohybu figur a herních prvků. Testy z některých sérií - maty 1. tahem, matové obrazce a materiální zisky s figurkami - stojí za to řešit i opakovaně.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.