Studium koncovek nám pomáhá nejen ve zvládnutí závěrečné fáze šachové partie, ale silnou měrou přispívá také k pochopení vlastností figur, hodnocení pozice a plánu hry. S menším množstvím figur na šachovnici roste potřeba naplno využít všechny zdroje. V našem procvičování najdete spoustu příkladů, kterými své koncovkové schopnosti vypilujete.

 

Popis obsahu:

Testy v oblasti Koncovky jsou zaměřené především na konkrétní pěšcové a figurové koncovky. Zejména v pěšcových koncovkách je bohatý výběr (ať už ve formátu určování hodnocení, anebo hraní prvního tahu a určování výsledku). Do budoucna připravujeme více testů zaměřených na hlavní koncovkové prvky (opozice, volný pěšec, tempo) a obecné zásady koncovek.

 

Studijní cíle:

Cílem procvičování v této oblasti je především získání praktických zkušeností s velkým množstvím vzorových pozic. Velké množství procvičovacích testů nabízí možnosti k důkladnému procvičení a tréninkovému drilu. Cílem není znát témata trochu, ale ovládat je výborně a s téměř dokonalou přesností. Dobré zvládnutí koncovkových témat vytváří výborný základ pro další studium nejen v oblasti koncovek.

 

 

Ukázka 1: Boj o mezní pole


Obrázek zachycuje průběh testu Mezní pole ze série Základní koncovky - tah a výsledek


Ve všech deseti otázkách máme za úkol zahrát jediný správný úvodní tah a určit, k jakému výsledku při dobře hře obou stran povede.


Mezní pole jsou na hranici mezi Lehkou a Střední obtížností.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami testů z oblasti Koncovek.

 

Základní pěšcové koncovky – Procvičování pěšcových koncovek od velmi jednoduchých (čtverec, kritická pole), až po obtížnější pěšcovky s náročnějšími myšlenkami a propočtem. Čeká nás hodnocení pozice (bílý vyhraje, remíza, černý vyhraje), anebo správný úvodní tah plus výsledek. Testy jsou vhodné k opakovanému řešení.

 

Základní figurové koncovky – Společně si procvičíme několik typů věžových koncovek a pak základní ukázky dámských a lehkofigurových koncovek. Upevníme si zásady figurových koncovek a zároveň vyzkoušíme nejdůležitější typické postupy. Otázky jsou vybírány z větší databáze příkladů a jsou vhodné k opakovanému řešení.

 

Základní koncovky - hodnocení – Postupně si procvičíme základní pěšcové a figurové koncovky. V každé otázce vybíráme ze tří možností, jestli partie skončí výhrou bílého, remízou nebo výhrou černého. Po pěti tematických testech vždy následuje souhrnné a bonusové procvičování.

 

Základní koncovky - tah a výsledek – Další procvičování základních pěšcových a figurových koncovky. V každé pozici je řešením úvodní tah a stanovení výsledku (výhra bílého, remíza, výhra černého). Vždy po pětici tematických testů máme možnost procvičit si v souhrnném a bonusovém testu.

 

 

Ukázka 2: Využití obrany 6. řady


Na další ukázce je test Obrana 6. řady ze sady Základní figurové koncovky


Jedná se o důležitou pomůcku bránící strany v koncovce král a věž proti králi, věži a pěšci. S její pomocí je možné ve velkém množství pozic udržet remízu. Použité formáty odpovědí jsou správný úvodní tah plus zadání výsledku, anebo pouze zadání výsledku.


Obtížností spadá test do kategorie Těžké.

 

Závěr a doporučení:

V oblasti koncovek najdete velké množství procvičovacích koncovek především na konkrétní témata pěšcovek. V nich můžete se můžete postupně posunovat od těch nejjednodušších (čtverec, kritická pole a další) k obtížnějším. Tím můžete tyto pěšcové koncovky zvládnout s vysokou mírou přesnosti a jistoty. Do budoucna připravujeme i procvičovací testy zásad koncovek.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.