Dobré zvládnutí pravidel šachu, pohybu a vlastností figur a herních prvků je základem pro další šachové zlepšování. Šachopedie v této oblasti nabízí přehled všech základních témat a podklady pro jejich zvládnutí. Včetně řady užitečných odkazů.

 

Popis obsahu:

Oblast Základy obsahuje základní témata o šachovnici, figurkách a pravidlech šachu. Najdete v něm úvodní popis o šachu, o šachovnici a šachové notaci. O figurkách způsob jejich pohybu, základní vlastnosti a jejich hodnotu. Dále fungování prvků jakou jsou braní a krytí figur, šach, mat a rošáda.

 

Studijní cíle:

Cílem této oblasti je zvládnutí základů šachu. Po úspěšném projití této oblasti bude hráč schopný zahrát celou šachovou partii podle pravidel. A hlavně bude připravený na podrobnější studium šachu v jednotlivých oblastech šachu - v zahájení, taktice, strategii a koncovkách.

 

 

Ukázka 1: Braní figur


Na obrázku vidíme horní část tématu Braní figur ze série Herní prvky.


V horní části je ilustrativní obrázek a základní popisný text o tématu. Následuje tlačítko "Označit", kterým přidáte téma mezi svá oblíbená témata.


Pod tím už začínají jednotlivé diagramy s komentáři.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami témat Šachopedie z oblasti Základů.

 

Šachovnice – Tato sada zahrnuje šest základních témat s úvodem do šachů, popisem šachovnice, sloupců, řad a diagonál. Důležitou částí je i šachová notace, která se odvozuje od sloupců a řad a provází nás studiem literatury, zápisem pozic i celých partií.

 

Figurky – V deseti tématech se zaměříme na jednotlivé šachové figurky, jejich způsob pohybu a základní vlastnosti. Pro začátečníka je to základ šachového studia. Seznámíme se také s hodnotou figur či s pojmy lehké a těžké figury.

 

Herní prvky – V této oblasti je čtrnáct důležitých témat, nejčastěji popisujících různá šachová pravidla a základní prvky hry. Seznámíme se s různými útoky mezi figurkami, speciálními schopnostmi pěšce či klíčovými prvky jako jsou šach, mat a rošáda.



Na ukázku přidáváme jeden diagram z tématu Král v sérii Figurky:

 

Ukázka 2: Král nesmí na napadené pole


Král nesmí vstoupit na žádné pole, na které působí některá figurka soupeře.


V pozici na diagramu může král táhnout na pět různých polí označených zelenými šipkami.


Na pole d2, d3, d4 vstoupit nemůže, protože na ně působí černá věž.

 

Závěr a doporučení:

Tato oblast Šachopedie nabízí přehled základních pojmů a pravidel. Je vynikající pro začátečníky a velmi mírně pokročilé. Také zde jsou nejvíce vyhledávané šachové pojmy internetovými vyhledávači, když se zájemci o šachy dozvídají o pojmech jako šach, mat nebo rošáda. Začátečníkům doporučujeme využít i odkazy na procvičovací šachové testy a výuku.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.