Šachy nejsou jen o zahájení, taktice, strategie a koncovkách, ale mají i jiné oblasti, ve kterých je možné šachové myšlení rozvíjet. Právě těm jsou věnované výukové lekce v této oblasti.

 

Popis obsahu:

Výuka v oblasti ostatní nabízí dvě důležité série. Ta první je věnovaná tréninkovým šachovým hrám. Vysvětluje jejich pravidla a na několika příkladech si pak hry můžete vyzkoušet. Sada o Mistrech světa v šachu nabízí základní informace o životech slavných šachistů, ukázky jejich partiové tvorby a také závěrečné procvičování.

 

Studijní cíle:

Cílem této výukové oblasti je obohatit šachový trénink o další související oblasti. Šachové hry jsou cenným zpestřením tréninků i domácích úkolů a zároveň rozvíjejí důležité šachové dovednosti. Seznámení s mistry světa je šachově inspirativní a také vnáší do šachového studia skutečné lidské příběhy našich šachových hrdinů, mistrů světa.

 

 

Ukázka 1: Nejšikovnější jezdci


První ukázka zachycuje záběr na Mistrovství světa poníků z výukové sady Šachové hry 1.


V této lekci si vysvětlíme tréninkovou hru s jezdci. Jejím cílem je určit, který jezdec útočí na nejvíce čtyřlístků (černých pěšců). Obsahuje i praktické procvičovací příklady.


Obtížnost je Lehká. Cvičení je užitečné pro začátečníky při učení pohybu jezdce. Pro zkušenější hráče může být hra zajímavá na postřeh a na rychlost.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami výukových lekcí z oblasti Ostatní.

 

Šachové hry 1 – Vysvětlíme a vyzkoušíme si zajímavé šachové hry, které zábavnou formou procvičují různé šachové dovednosti. Například šachovou notaci, pohyb jednotlivých figur či jejich manévry, šachování a další. Tyto hry jsou vhodným doplněním tréninků a rozvíjejí šachové myšlení. Pro všechny tyto hry máme připravená i procvičování s velkým množstvím příkladů.

 

Mistři světa v šachu – Povídání o 16 mistrech světa v šachu a ukázky jejich kombinací. Včetně závěrečného procvičení znalostí i kombinačních dovedností. Poznáte šachovou historii a procvičíte si taktické údery!

 

 

Ukázka 2: Dlouholetý šachový vládce


Na obrázku vidíme výukovou lekci Emanuel Lasker ze série Mistři světa v šachu.


V úvodu lekce najdete základní informace o druhém mistru světa Laskerovi. Následují ukázky jeho kombinací. A v závěru najdete kontrolní test znalostí i možnost uhodnout vítězné Laskerovy tahy.


Obtížnost je Těžká. Tohle téma šikovně kombinuje šachovou a historickou složku.

 

Závěr a doporučení:

V této oblasti nabízí systém My-Chess zatím jen dvě série výukových lekcí, ale obě jsou mimořádně vydatné! Šachové hry jsou užitečné pro zpestření tréninků i procvičení důležitých schopností. V sérii o mistrech světa poznáváte slavné šachisty a zároveň si procházíte jejich skvělé kombinace. Obě tyto výukové sady můžete výborně kombinovat i s našimi procvičovacími testy.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.