K důležitým obsahovým kanálům My-Chess patří i výuková šachová videa. Všechna jsme vytvořili pro náš youtube kanál a jsou uspořádaná do delších sérií, ve kterých postupují krok za krokem.

 

Popis obsahu:

V této oblasti najdete výuková videa pro různá šachová témata. První hotové série Šachovnice a figurky je určená pro úplné začátečníky a zaměřuje se na seznámení se šachovnicí a pohybem figur. Druhá série s názvem Herní prvky vyjde na podzim 2022 a bude se věnovat dalším šachovým pravidlům. Třetí je náročnější série o Idejích šachových kombinací.

 

Studijní cíle:

Cílem výukových videí je obohatit studijní proces o další zajímavý způsob. Videa tak tvoří jeden celek s procvičovacími testy, výukou a Šachopedií a vzájemně se výborně doplňují. Je už na vás, jakým způsobem si různé výukové zdroje zkombinujete. V každém případě doporučujeme postupovat systematicky, věnovat se pravidelnému procvičování a průběžně si probraná témata opakovat.

 

 

Ukázka 1: Šachy


První díl série ze série Šachovnice a figurky má název Úvod do šachového světa je určený pro úplné začátečníky. Je vhodný také jako propagační video pro šachy.


Najdete v něm základní popis šachové hry - kdo šachy hraje, jak hra probíhá, co je jejím cílem či jaké jsou šachové figurky. Součástí videa je také přehled vlastností a schopností, které naše královská hra rozvíjí.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s obsahem ve funkci Videa.

 

Šachovnice a figurky – 10 dílná série o základních pravidlech šachu. Naučíte se s námi o šachovnici a šachových figurkách. Ke každému videu je připravený procvičovací online test a výuková lekce, ve kterých si můžete probírané téma procvičit.

 

Herní prvky – Druhá 10 dílná série o základních herních principech šachu. Naučíte se s nejdůležitějších prvcích šachové hry. Znovu na vás u každého videa čeká i procvičování a výuková lekce. Pojďte zvládnout základy šachu společně s námi!

 

Ideje šachových kombinací - 17 dílná série o šachové taktice a kombinacích, kterou jsme vytvořili ve spolupráci s mezinárodním mistrem Davidem Kaňovským. Také k těmto videím máme připravené procvičovací testy, dokonce ve více obtížnostech.

 

 

Ukázka 2: Teorie šachové kombinace


Série Ideje šachových kombinací od mezinárodního mistra Davida Kaňovského začíná videem Teorie šachové kombinace.


V něm se posluchač seznámí, co jsou motivy, ideje a témata kombinací, k čemu jsou kombinační ideje a jak může tento pohled na kombinace obohatit vaši praktickou hru.


Na tento úvod pak navazují videa o jednotlivých kombinačních idejích.

 

Závěr a doporučení:

Videa jsou velmi užitečným doplněním jiných studijních kanálů, jakými jsou samotné tréninky, šachová literatura, procvičovací testy, výukové lekce či témata Šachopedie. Naše videa jsou sestavená jako vícedílné série, takže když najdete vhodnou sérii, máte vystaráno na několik dílů obsahu. Do budoucna připravujeme i další série videí včetně překladů videí do angličtiny.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.