Taktické a kombinační schopnosti jsou základem šachového umění. V rukou šikovného šachisty jsou taktické prostředky mocná zbraň. Taktická témata obzvláště potřebují velké množství procvičování. S každým vyřešeným příkladem šachista silnější a zvládá své taktické zbraně lépe.

 

Popis obsahu:

V oblasti Taktika najdete největší výběr procvičovacích testů v celém My-Chess. Zpravidla jsou řešené formou zahrání správného úvodního tahu. Testy začínají od matů 1., 2. a 3. tahem. Pokračují podrobně zpracovanými materiálními zisky a dalšími taktickými prvky. Čtyři různě obtížné série testů jsou věnované idejím kombinací. Další procvičování jsou zaměřená na kombinace jednotlivých figur a pak na slavné kombinace mistrů světa.

 

Studijní cíle:

Cílem procvičování v této oblasti je zábavné a velmi důkladné procvičení velkého množství taktických obratů. Užitečné je velmi podrobné členění, díky kterému během učení můžete začínat od velmi konkrétního procvičování (například dvojí údery jezdcem), přes méně konkrétní (dvojí údery), až po komplexnější (materiální zisky či vítězné kombinace). Důležité je také vyřešit velké množství příkladů a postupně si zvyšovat obtížnost.

 

 

Ukázka 1: Odstranění figury s otázkami


První vzorek je z testu Odstranění figury ze série Ideje kombinací - výukové.


V tomto procvičování nehrajeme pouze správné úvodní tahy, ale ke každé pozici je nejdříve otázka týkající se figury, kterou budeme odstraňovat. Velmi užitečné pro zvládnutí dané kombinační idey!


Vhodné pro mírně pokročilé hráče - tyto testy patří k nejobtížnějšímu obsahu, který ještě spadá do Lehké obtížnosti.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami testů z oblasti Taktika.

 

Základní kombinace – Propracovaná série sedmi testů, ve které si procvičíme základní taktické údery! Matové útoky, materiální zisky, krásné oběti i nečekané obraty. Ve všech cvičeních se otázky náhodně vybírají z obrovských databází, takže je můžete řešit opakovaně a stále budete dostávat nové pozice.

 

Materiální zisky – Rozsáhlá sada 35 testů, ve které si podrobně krok za krokem procvičíme nejrůznější způsoby materiálních zisků. Dvojí údery, vazby a další typické obraty si procvičíme nejdříve po jednotlivých figurkách, potom i smíchané dohromady. To vše na velkém množství příkladů, vždy z pohledu bílého i z pohledu černého.

 

Základní taktické prvky – V této sérii si podrobně procvičíme různé matové útoky. Naučíme se využívat dvojitý šach, vazbu, nevýhodu tahu, proměnu pěšce a jako specialitu na závěr si procvičíme dušené maty. Procvičujte společně s námi a staňte se mistry matových útoků!

 

Ideje kombinací - výukové – Ideje kombinací jsou metody a postupy, kterými dosahujeme kombinačních cílů. Jsou to užitečné nástroje šachových válečníků! V naší výukové sérii si jednotlivé ideje projdeme krok za krokem. Nejdříve se v pozici zaměříme na klíčové místo, potom najdeme správný úvodní tah.

 

Ideje kombinací - dvojtažky – S využitím jednotlivých idejí kombinací budeme dávat mat 2. tahem. Procvičíme si odstraňování a vyhánění soupeřových obránců, zavlečení soupeřova krále do matové sítě, různé způsoby rozbití obrany či vylepšování vlastních figur. Dva speciální testy na závěr jsou určené k opakovanému řešení.

 

Ideje kombinací - trojtažky – V této sadě budeme využívat ideje kombinací k dosažení matů 3. tahem. Když víme, jakou ideu k útoku použít, bude se nám řešit mnohem lépe! V každé pozici hrajeme jen úvodní tah, ale snažíme se mít matový útok spočítaný až do konce. K obohacení studia můžete využít i naši sérii videí o kombinačních idejích.

 

Ideje kombinací - obtížnější – Procvičíme si ideje kombinací i v obtížnějších pozicích. Bude se jednat nejen o matové útoky, ale také o kombinace s cílem materiálního zisku. Ve všech pozicích hledáme vítězné pokračování! Hrajeme jen správný úvodní tah, ale snažíme se mít všechno spočítané až do konce.

 

Kombinační síla figur – Tato série je zaměřená na důkladné procvičení kombinačních schopností jednotlivých figur. Budeme dávat maty 2. a 3. tahem, ve kterých víme, že matový úder zasadí například dáma. Anebo řešit útoky s obětí dámy, věže, střelce, jezdce či pěšce. Naučte se mistrovsky ovládat útoky všemi figurami!

 

Kombinace mistrů světa 1 – V této sérii si připomeneme 16 mistrů světa v šachu, vládců šachového světa! Vyzkoušíme si vyřešit osm jednoduchých kombinací od každého z nich, takže si můžete zkusit zahrát jako Aljechin, Tal, Kasparov či Carlsen. Všechna cvičení jsou vhodná i k opakovanému řešení.

 

Kombinace mistrů světa 2 – Pokračování kombinací 16 mistrů světa. Tentokrát nás čekají obtížnější pozice a složitější propočet, ale jsou to opravdové perly šachového mistrovství. V každé pozici hrajeme jen správný úvodní tah, ale snažíme se mít vše spočítané co nejlépe!

 

Kartičkové diagrámky – Čeká nás 10 hromádek kartičkových diagrámků! V každé hromádce je 100 diagramů, ve kterých je stejné zadání a na jejich vyřešení máme časový limit 20 minut. V úvodních hromádkách jsou maty 1. tahem, následují jednodušší materiální zisky, pak maty 2. tahem, obtížnější zisky a nakonec maty 3. tahem.

 

 

Ukázka 2: Různé maty 3. tahem


Druhý obrázek je z procvičování Mat 3. tahem různými figurkami ze série Kombinační síla figur.


V předchozích testech této série byly diagramy zaměřené na maty jednotlivými figurami (např. trojtažky dámou, věží), anebo na oběti jednotlivých figur. V tomto procvičování jsou namíchané maty různými figurami dohromady.


Patří do Těžké obtížnosti. Díky velké databázi diagramů je možné řešit opakovaně.

 

Závěr a doporučení:

Procvičovací testy na taktiku jsou v systému My-Chess nejpočetnější a mají největší význam. Během tréninku i samostatného studia je důležité vyřešit velké množství taktických příkladů. Velká část našich testů má velké databáze příkladů, ze kterých se jednotlivé pozice náhodně generují. Díky tomu je užitečné řešit stejné testy i opakovaně a stále dostáváte jiné příklady. Taktické testy doporučujeme řešit co nejvíc a opakovaně!


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.