Strategie je tím, co zkušeného šachistu v partii vede a udává jeho hře směr. Porozumění strategii se v průběhu šachového vývoje značně vyvíjí - v naší metodice začínáme od pochopení vlastností figur, pokračujeme hodnocením pozice a plánem hry, až se dostaneme k pokročilejším tématům, jakými jsou například typové pozice.

 

Popis obsahu:

Testy v oblasti Strategie zatím obsahují jedinou sadu - Vlastnosti šachových figur, určenou pro začátečníky a velmi mírně pokročilé hráče. Právě v oblasti strategie chystáme do budoucna největší rozšíření - ať už navazující sérii Přání šachových figur, anebo testy o hodnocení pozice a plánu hry či o typových pozicích. Připravujeme také strategické testy z partií klasických mistrů.

 

Studijní cíle:

Vzhledem k aktuálnímu malému rozsahu testů v této oblasti je zatím cíl skromný - skrze Vlastnosti šachových figur udělat zábavnou formou první nenásilné krůčky do světa strategie. Další připravované série strategických testů už budou mít cíle ambicióznější - zlepšit schopnosti hodnotit pozice a stanovovat plán hry, procvičit si plány v typických pěšcových strukturách, celkově posílit své schopnosti v oblasti strategie.

 

Ukázka 1: Rozmary pana krále


Tento obrázek je z testu Vlastnosti krále ze série Vlastnosti šachových figur


Jsou v něm použity otázky na výběr z možností, označování polí i zahrání správného tahu. Týkají se potřeby král většinu partie strávit v bezpečí a naopak v koncovce se zapojit do aktivní hry.


Protože se jedná o základní znalosti, obtížnost testu je Lehká.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami testů z oblasti Strategie.

 

Vlastnosti šachových figur – V sedmi testech si postupně procvičíme základní vlastnostmi jednotlivých figur: Krále, Dámy, Věže, Střelce, Jezdce a Pěšce. Položíme si otázky o jejich silných a slabých stránkách. Nejdůležitější schopnosti si procvičíme na šachovnici.

 

 

Ukázka 2: To nejdůležitější o střelci


Další ukázka je z testu Vlastnosti střelce také ze série Vlastnosti šachových figur.


Použité otázky jsou výběr z možností, označení pole a hraní správného tahu. Jsou zaměřené na základní vlastnosti střelce - jeho pohyblivost a aktivitu na volných diagonálách.


Procvičování spadá do Lehké obtížnosti vhodné pro začátečníky se základní znalostí pravidel.

 

Závěr a doporučení:

Testů věnovaných strategii je v systému My-Chess zatím poskromnu. Ale do budoucna je to pro nás prioritní oblast, kterou budeme výrazně rozšiřovat. Různé formáty otázek a odpovědí (hraní tahů, výběr z možností, označování polí a další) k tomu vytvářejí vynikající prostor. Současné testy o strategii jsou určené pro mírně pokročilé hráče a zaměřené na pochopení jednotlivých figur.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.