Strategie je tím, co zkušeného šachistu v partii vede a udává jeho hře směr. Porozumění strategii se v průběhu šachového vývoje značně vyvíjí a dává šachistově hře čím dál větší hloubku. V Šachopedii najdete vysvětlení důležitých strategických témat a také řadu odkazů na další užitečné zdroje studia.

 

Popis obsahu:

V oblasti Strategie najdete vysvětlení důležitých pojmů o strategii, střední hře, hodnocení pozice a stanovení plánu hry. Dále o pěšcové struktuře, boji o důležité úseky šachovnice, aktivitě a pasivitě. Podrobně se seznámíte s vlastnostmi a potřebami jednotlivých figur. A v závěrečné části této oblasti najdete přehled typových pozic a vysvětlení jejich vlastností a typických postupů.

 

Studijní cíle:

Cílem této oblasti je získat přehled o základních strategických pojmech a na řadě ukázek se je naučit používat. Klíčová je především schopnost hodnocení pozice a na jeho základně stanovit správný plán hry. Přání šachových figurek jsou pro mírně pokročilé hráče důležitým krokem do světa strategie. Pro pokročilejší hráče mají velký význam typové pozice.

 

 

Ukázka 1: Střední hra


Na obrázku vidíme horní část tématu Střední hra ze série Strategie - obecné.


V horní části je ilustrativní obrázek a základní popisný text o tématu. Následuje tlačítko "Označit", kterým přidáte téma mezi svá Oblíbená témata.


Pod tím už začínají jednotlivé diagramy s komentáři.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami témat Šachopedie z oblasti Strategie.

 

Strategie - obecné – Tato sada nás ve dvanácti tématech provádí úvodem do strategie a základními strategickými pojmy jako jsou pěšcová struktura, hodnocení a plán, aktivita či pasivita. Je to důležitá výbava pro další strategické studium.

 

Přání šachových figur – V sedmi tématech této oblasti si projdeme základní vlastnosti jednotlivých figur. Jaká jsou přání šachových figur? Kdy jsou spokojené a silné a kdy naopak nešťastné a slabé? Pochopení vlastností a přání šachových figur je základem pochopení strategie.

 

Typové pozice – Podle pěšcové struktury můžeme určit řadu základních typických pozic, které mají spoustu společných znaků a často se v nich využívají podobné plány. V deseti tématech této série si nejdůležitější typové pozice projdeme.



Na ukázku přidáváme jeden diagram z tématu Co si přeje král? v sérii Přání šachových figur:


Ukázka 2: Obrana před útokem


Když soupeř útočí na naše rošádové postavení, je potřeba najít správnou metodu obrany.


Velmi často to bývá zablokování křídla, na kterém soupeř útočí.


V naší pozici bílý zahraje 1.g3, čímž útok černého výrazně zpomalí. Bílý pak sám získá velmi silný útok prostřednictvím hrozby b4-b5, na kterou černý nemá účinný protilék.

 

Závěr a doporučení:

V tématech Šachopedie zaměřených na strategii najdete vysvětlení důležitých strategických pojmů, potřeb jednotlivých figur i základy jednotlivých typových pozic. Ke všem tématům najdete dostatek názorných ukázek. U těchto témat mají speciální význam odkazy na šachovou literaturu, ze které můžete témata studovat do větší hloubky. Užitečné je především doplnění přehráváním kvalitně komentovaných partií silných hráčů.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.