Výukou pravidel šachu, pohybu a vlastností figur a herních prvků pokládáme základy pro další šachové zlepšování. Snažíme se vytvářet pozitivní vztah k šachům a vést výukové lekce poutavě, zábavně a názorně.

 

Popis obsahu:

Výukové lekce v oblasti Základy jsou zaměřené na zvládnutí základních pravidel šachu. Začínají od poznávání šachovnice a naučení pohybu jednotlivými figurami. V další části věnované hlavním herním prvkům se uživatel seznámí například s šachovou notací, braním figur, děláním rošády, šachem či matem.


Studijní cíle:

Cílem této oblasti je zvládnutí a v kombinaci s šachovými testy i důkladné procvičení základů šachu. Především naučení pohybu jednotlivých figur a dalších důležitých pravidel šachu. Touto oblastí se uživatel připravuje na další studium v jednotlivých oblastech šachu - v zahájení, taktice, strategii a koncovkách.

 

 

Ukázka 1: Pohyb figurek


První obrázek je z výukové lekce Shrnutí figurek ze série Šachovnice a figurky.


Najdete v ní opakování pohybu jednotlivých figurek i jejich nejdůležitějších vlastností. Na závěr navíc souhrnné procvičování několika kontrolními úkoly.


Obtížnost je Lehká, pro úplné začátečníky.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami výukových lekcí z oblasti Základů.

 

Šachovnice a figurky – V této sérii se naučíme základní šachové znalosti a pravidla. Šachovnici, pohyb jednotlivých figur, jejich sílu a hodnotu. Výuková témata jsou doplněná také odkazy na výuková videa z našeho youtube kanálu. Pojďte s námi do kouzelného světa šachu!

 

Herní prvky – Pokračování výukové série základů šachu. Naučíme se důležité herní prvky jakou jsou šach, mat, rošáda a další. Všechna témata budou doplněna odkazy na výuková videa z našeho youtube kanálu.

 

 

Ukázka 2: Braní mimochodem


Druhá ukázka je z lekce Braní mimochodem z výukové série Herní prvky.


V této lekci najdete vysvětlení tohoto speciálního způsobu braní. Kdy provést jde, kdy nejde, jakými pravidly se řídí. V procvičovacích otázkách si braní mimochodem vyzkoušíme a v závěru budeme rozhodovat, jestli je možné ho provést.


Obtížnost je Lehké. Užitečný zdroj pro naučení nebo procvičení tohoto šachového pravidla.

 

Závěr a doporučení:

Výukové série v této oblasti jsou určené pro úplné začátečníky. Šachovým nováčkům doporučujeme projet si je komplet a klidně i opakovaně. Pro velmi mírně pokročilé hráče je možné vybrat si jen některá témata, ve kterých se potřebují zlepšit, například šachy, maty či braní mimochodem. Pokročilejším hráčům doporučujeme tuto oblast přeskočit.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.