Šachy nejsou jen o zahájení, taktice, strategie a koncovkách, ale mají i jiné oblasti, ve kterých je možné šachové myšlení rozvíjet. Právě těm jsou věnovaná témata Šachopedie v této oblasti.

 

Popis obsahu:

Oblast Ostatní obsahuje témata o problémovém šachu, která mohou být užitečná i pro praktickou hru. A dále spoustu ukázek osvěžujících šachových her, které jsou rozdělené na "tréninkové" (doporučené k pravidelnému využívání ve výuce šachu) a "pro zajímavost" (spíš jako inspirace a jednorázové zpestření). Do budoucna připravujeme i zpracování témat o základních šachových pojmech.

 

Studijní cíle:

Cílem této oblasti je doplnění dalších užitečných témat, se kterými se v šachovém světě setkáváte. Prvky problémového šachu jsou přítomné i v praktické hře a mohou vaše šachové myšlení inspirovat a obohatit. Šachové hry jsou užitečným zpestřením šachového tréninku, ať už ve skupinové či individuální výuce nebo pro samouky. Přinášejí zábavu a zároveň rozvíjejí důležité šachové dovednosti i osobní vlastnosti.

 

Ukázka 1: Věžka na kluzišti


Na obrázku vidíme horní část tématu Věžka na kluzišti ze série Šachové hry - tréninkové.


V horní části je ilustrativní obrázek a základní popisný text o tématu. Následuje tlačítko "Označit", kterým přidáte téma mezi svá Oblíbená témata.


Pod tím už začínají jednotlivé diagramy s komentáři.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami témat Šachopedie z oblasti Ostatní.

 

Problémový šach – Série dvanácti článků od odborníka na problémový šach Miloslava Vanky. Seznámíme se s historií a vývojem problémového šachu, jeho základními typy a odvětvími, ale také obohacením, které může přinést pro praktickou hru.

 

Šachové hry - tréninkové – V této oblasti najdete dvacet dva šachových her a cvičení, vhodných jako zpestření tréninků i samostatného studia. Hry jsou nejen zábavné a příběhové, ale také zaměřené na rozvoj konkrétních šachových dovedností.

 

Šachové hry - pro zajímavost – Tato sada obsahuje dvacet tři roztomilých šachových her a cvičení, využitelných především pro děti. Jsou vhodné pro doplnění šachových témat, pro inspiraci i jako jednorázové odlehčení šachového výkladu v kroužcích.



Na ukázku přidáváme jeden diagram z tématu Problémový šach ve stejnojmenné sérii:


Ukázka 2: Počátky moderní úlohy

(Adolf Anderssen, 1844 - mat 4. tahem)


Tato úloha z poloviny 19. století už zcela odpovídá dnešním požadavkům. Černý stojí v patu, který bílý musí okamžitě zrušit; je ale jasné, že nesmí černého krále pustit z okraje šachovnice.


K cíli vede jedině 1.Sh5 Kxh5 2.Kg7 h6 3.Kf6 Kh4 4.Kg6 mat.

 

Závěr a doporučení:

Do oblasti označené Ostatní budeme do budoucna přidávat další užitečná témata, která si nemohou snadno najít místo v jiných oblastech. Sérií o problémovém šachu můžete získat přehled o tomto nápaditém šachovém odvětví a vzít si z něj přínos i pro praktickou hru. Šachové hry mohou být cenným zpestřením šachových tréninků i samostatného studia.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.