Šachy nejsou jen o zahájení, taktice, strategie a koncovkách, ale mají i jiné oblasti, ve kterých je možné šachové myšlení rozvíjet. Právě těm jsou věnované procvičovací testy v této oblasti.

 

Popis obsahu:

V oblasti Ostatní zatím najdete dvě sady testů pro všechny uživatele a jednu sadu speciální. Sada Mistři světa v šachu obsahuje test zaměřený na pořadí, v jakém jednotliví mistři světa obsadili šachový trůn. Rozsáhlejší série Šachové hry 1 obsahuje procvičování tréninkových šachových her. Další příklady šachových her najdete ve speciálně sadě pro testery.

 

Studijní cíle:

Cílem této oblasti je pokrýt i další témata související s šachovým tréninkem. Znalost mistrů světa patří k základnímu šachovému vzdělání a kromě šachové inspirace dodává šachovému světu i příběh. Tréninkové hry jsou vítaným zpestřením šachových lekcí i domácích úkolů a kromě zábavnosti nabízejí i procvičení dovedností důležitých pro šachy jako jsou soustředění, postřeh, systematičnost a další.

 

 

Ukázka 1: Znalost mistrů světa


Obrázek ukazuje průběh testu Mistři světa v šachu ze stejnojmenné série.


V tomto testu procvičujeme pořadí šestnácti mistrů světa tak jak šli po sobě. Z nabídnutých možností vybíráme prvního nebo naopak současného mistra světa. Pak seřazujeme několik mistrů do správného pořadí. A nakonec určujeme, který z uvedených mistrů ovládl šachový trůn nejdříve.


Obtížnost je Střední až Těžká. Vhodný okamžik pro zařazení historických znalostí do šachového tréninku záleží především za zvážení trenéra.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami testů z oblasti Ostatní.

 

Mistři světa v šachu – Šachová historie je nedílnou součástí kvalitního studia šachu. Od dávných mistrů můžeme čerpat šachové nápady a inspiraci! V jejich tvorbě vidíme vývoj šachu, překonávání životních překážek, plnění svých cílů a snů. Pojďme se o příběhu šachové historie dozvědět více!

 

Šachové hry 1 – Šachové hry zábavnou formou procvičují různé šachové dovednosti, jako jsou šachová notace, pohyb jednotlivých figur a jejich manévry, šachování a další. Jsou vhodným odlehčením na tréninky a zároveň rozvíjejí šachové myšlení. Spojují tak zábavu a užitečnost! Jednotlivé testy využívají velké databáze otázek, takže je možné řešit je opakovaně.

 

Šachové hry PRO TESTERY – Testovací verze tréninkových šachových her. URČENO PRO TESTOVACÍ ÚČELY. Jednotlivé testy mají velké množství otázek, používají celé databáze otázek. Prosíme testery o nahlášení čísel otázek, ve kterých najdou chybu či nejasnost.

 

 

Ukázka 2: Hledání s Sherlockem


Na druhém obrázku se díváme na procvičování Sherlock Holmes 1 ze série Šachové hry.


Jedná se o šachovou hru zaměřenou na procvičování pohybu jezdce. Hledáme taková prázdná pole, odkud by jezdec mohl táhnout na 8 jiných správných polí! Kromě samotného jezdce hra procvičuje i postřeh, systematičnost a výkon myšlení.


Tohle zábavné cvičení může být dobré tréninkové doplnění na všech úrovních obtížnosti.

 

Závěr a doporučení:

V této oblasti najdete užitečný test o pořadí mistrů světa v šachu. Zábavné a zároveň přínosná jsou procvičovací testy s šachovými hrami. Vnášejí do šachového tréninku méně obvyklé prvky s nečekaně velkou tréninkovou účinností. Tuto oblast budeme do budoucna dále výrazně obohacovat.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.