Taktické a kombinační schopnosti jsou základem šachového umění. V rukou šikovného šachisty jsou taktické prostředky mocná zbraň. Při výuce taktických témat je užitečné nejen hledat kombinace, ale také chápat, čím jsou kombinace umožněny, jak probíhají a k jakému cíli vedou.

 

Popis obsahu:

Výukových lekcí v oblasti Taktika je velké množství a podrobně vysvětlují hledání i průběh různých kombinačních obratů. Začínají vysvětlením základních matových kombinací, pokračují hledáním různých materiálních zisků. Hotová je zatím první část série o idejích kombinací. Novinkou jsou výukové série o útocích na krále. Můžete zvolit buď vysvětlující výukové lekce, anebo lekce hrací, ve kterých si jednotlivé útoky můžete sami vyzkoušet.

 

Studijní cíle:

Cílem této výukové oblasti je zábavným a metodickým způsobem vysvětlit průběh různých kombinací. Lekce postupují od jednodušších ke složitějším, takže se uživateli zvládnutím jednoho tématu otevírají oči pro pochopení dalších náročnějších témat. Velmi užitečná je kombinace výukových lekcí, hraním různých útoků, procvičovacích testů a vlastních partií, ve kterých si šachista získané zkušenosti prověřuje v praxi.

 

 

Ukázka 1: Šachové vidličky


První ukázka je z tématu Dvojí úder, které je součástí série Materiální zisky.


Ukážeme si dvojí údery jednotlivými figurkami. Naučíme se je v pozicích správně hledat. V závěrečném procvičování si pak hledání dvojích úderů neboli vidliček vyzkoušíme.


Dvojí úder je základní taktický prostředek. Obtížnost je Lehká.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami výukových lekcí z oblasti Taktiky.

 

Základní kombinace – V této sérii si procvičíme základní taktické údery! Nejen matové útoky, ale také kombinace s materiálním ziskem. Obtížnější jsou takové pozice, ve kterých od začátku nevíme, jestli hledáme mat, anebo zisk materiálu.

 

Materiální zisky – Materiální zisk znamená sebrat soupeřovu figuru zadarmo nebo získat za svoji figuru cennější figuru soupeře. V této sérii si projdeme základní způsoby materiálních zisků - dvojí úder, vazbu, napíchnutí a různé typy odtahů.

 

Ideje kombinací 1 – Ideje kombinací jsou metody a postupy, kterými dosahujeme kombinačních cílů. Jsou to užitečné nástroje šachových válečníků! V naší výukové sérii si jednotlivé ideje projdeme krok za krokem. Vysvětlíme si, jak fungují. Ukážeme si provádění idejí na názorných příkladech.

 

Kombinační síla figur – V této sadě se budeme věnovat kombinačním schopnostem jednotlivých figur. Budeme dávat maty 2. a 3. tahem, ve kterých víme, že matový úder zasadí například dáma. Anebo řešit útoky s obětí dámy, věže, střelce, jezdce či pěšce. Naučíme se ovládat útoky všemi figurami!

 

Útoky na krále – V této sadě osmi výukových témat si ukážeme základní způsoby útoku na soupeřova krále. Zaměříme se na krále zadrženého v centru, útoky při opačných i stejných rošádách, slabou poslední řadu a další. Naučíme se základní útočné postupy útočných operací!

 

Hraní útoků na krále – Tato procvičovací série osmi témat je plná vícetahových příkladů na jednotlivé typy útoků. Navazuje na výuku nazvanou Útoky na krále. V každém tématu máme za úkol správně zahrát trojici příkladů - povedeme útoky až do úplného rozhodnutí!

 

Různé typy útoků – Tato série šestnácti výukových témat navazuje na sérii nazvanou Útoky na krále. V prvních osmi tématech prohloubíme své schopnosti základních útočných postupů. V dalších osmi tématech přidáme nová zajímavá témata: využití volného sloupce a sedmé řady, nebezpečného pěšce, vysunuté těžké figury a další.

 

Hraní různých útoků – V této procvičovací sadě šestnácti témat si vyzkoušíme schopnosti z výukové série nazvané Různé typy útoků. V každém tématu nás čeká trojice příkladů, ve kterých dotáhneme útoky až do konce. Vícetahová řešení nám umožní provést řešení tah po tahu až do matu.

 

 

Ukázka 2: Útok na poslední řadě


Druhý obrázek zachycuje průběh lekce Slabá poslední řada z výukové sady Útoky na krále.


Tato výuka se věnuje několika úspěšným útokům s využitím slabé poslední řady. Často se při těchto útocích využívá odvlečení nebo odstranění bránící figury. Cílem je dobytí poslední řady.


Obtížnost je Těžká, ale inspirativní může být i pro slabší hráče.

 

Závěr a doporučení:

Výukových lekcí na taktiku je v systému My-Chess velké množství a jsou velmi propracované. Pokrývají řadu kombinačních témat v různých obtížnostech. V návaznosti na tyto lekce doporučujeme využívat i procvičovací testy a probranou tématiku si důkladně procvičit. Případně i pravidelně opakovat.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.