Znalosti zahájení jsou důležité pro správné rozehrání partie. Už na začátku partie se dají položit pevné základy pro další hru, anebo naopak partii nenapravitelně pokazit. Tak jako každá část potřebuje názornou výuku s řadou praktických ukázek.

 

Popis obsahu:

Výuka v oblasti Zahájení je zatím zaměřená hlavně na naučení názvů zahájení. Užitečná je sada Tahy zahájení, ve které uživatel přehrává tahy daného zahájení na šachovnici. Postupně rozvíjíme i sérii Barvičková zahájení, která vysvětluje vzorové varianty v některých častých zahájeních. Připravujeme také důležitou výukovou sérii o zásadách zahájení.

 

Studijní cíle:

Cílem těchto výukových lekcí je získat základní přehled o otevřených, polootevřených a zavřených zahájeních. Naučit se jejich názvy, umět je poznávat i zahrát jejich tahy, získat základní přehled o jejich vlastnostech. V sérii Barvičková zahájení budeme postupně připravovat základ studia jednotlivých zahájení a pomáhat tak vytvořit repertoár zahájení šachisty.

 

 

Ukázka 1: Učíme se názvy zahájení


Obrázek je z lekce Otevřená zahájení II ze série Názvy zahájení.


V této výuce se učíme názvy dalších čtyř otevřených zahájení (španělskou, skotskou, ruskou, vídeňskou). U každého jakými tahy vznikají a nejzákladnější vlastnosti. Na závěr důkladné procvičování.


Obtížnost je Lehké. Záleží na trenérovi, kdy učení názvů základních zahájení naplánuje.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami výukových lekcí z oblasti Zahájení.

 

Názvy zahájení – V této sérii si ukážeme různá šachová zahájení a naučíme se jejich názvy. Postupně se budeme věnovat nejčastějším otevřeným, polootevřeným a zavřeným zahájením.

 

Tahy zahájení – V této sérii si ukážeme různá šachová zahájení a naučíme se jejich názvy. Postupně se budeme věnovat nejčastějším otevřeným, polootevřeným a zavřeným zahájením.

 

Barvičková zahájení – Vysvětlení významných variant zahájení tah po tahu. Získáte základní pochopení různých zahájení, pochopíte jednotlivé tahy i celé postupy. Vše je doplněné průběžnými kontrolními otázkami. Vytvořte si svůj repertoár zahájení! Získané znalosti si můžete procvičit i v testech Barvičkových zahájení.

 

 

Ukázka 2: Zahájení tah po tahu


Druhá ukázka zachycuje téma Otevřená zahájení I z výukové série Tahy zahájení.


V této speciální výuce je úkolem hrát první tahy jednotlivých zahájení. Vhodné k procvičení, jak začíná italská hra, hra dvou jezdců v obraně, hra čtyř jezdců a královský gambit.


Obtížnost je Lehké. Umět přetahat nejčastější otevřená zahájení by mělo patřit k základní šachové výbavě.

 

Závěr a doporučení:

V výukových lekcích této oblasti zatím chybí testy zaměřené na procvičování zásad zahájení. To bude nejvýznamnější a nejpřínosnější část této oblasti. Zatím je hlavní zaměření na přehled o zahájeních a jejich názvech. Znalosti názvů zahájení jsou důležité pro komunikaci mezi šachisty, orientaci v šachové literatuře i jako systematizace znalostí každého šachisty.

 


Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.