Z historie šachu je možné čerpat spoustu poučení. Ať už od významných šachistů šachové historie, anebo z příběhů slavných turnajů a zápasů. Není náhoda, že šachový vývoj jednotlivce se v mnohém podobá historickému šachovému vývoji v průběhu celých staletí.

 

Popis obsahu:

V oblasti Historie najdete velké množství systematizovaných informací o mistrech světa v šachu, dalších slavných světových šachistech i významných českých a československých šachistech. V dalších částech pak jsou slavné historické turnaje rozdělené do tří časových etap - před 1. světovou válkou, v meziválečném období a po 2. světové válce.

 

Studijní cíle:

Cílem této oblasti je možnost snadno si vyhledávat informace o významných osobnostech světového i českého šachu a nejsilnějších turnajích šachové historie. Nejen u mistrů světa najdete význam těchto šachových osobností i řadu praktických a poučných ukázek jejich hry. Prvky historie jsou v šachovém vzdělávání velmi inspirující a slouží i jako osvěžení šachové výuky, která tak dostává svůj příběh.

 

 

Ukázka 1: José Raúl Capablanca


Na obrázku vidíme horní část tématu José Raúl Capablanca ze série Mistři světa.


V horní části je ilustrativní obrázek a základní popisný text o tématu. Následuje tlačítko "Označit", kterým přidáte téma mezi svá Oblíbená témata.


Pod tím už začínají jednotlivé diagramy s komentáři.

 

Obsažené složky:

Podrobněji se seznámíme s jednotlivými sadami témat Šachopedie z oblasti Historie.

 

Mistři světa – Nejsilnější šachisté své doby nejen vyhrávali významné šachové turnaje, ale také určovali ráz vývoje další hry a posouvali královskou hru dopředu. V této sérii se v jednotlivých článcích podíváme na všech šestnáct mistrů světa - na jejich život i šachovou tvorbu.

 

Světoví šachisté – Tato rozsáhlá oblast má šedesát osm témat a věnuje se slavným světovým šachistům od 18. století až dodnes. Tito šachoví velikáni se sice nestali mistry světa, ale jejich umění posouvalo šachové možnosti dopředu a vytvořili mnoho krás kombinačních i strategických.

 

Čeští a českoslovenští šachisté – V této sérii třiceti tří článků se podíváme na nejvýznamnější české a československé šachisty. Proslavili se nejen v našich zemích, ale řadu úspěchů zaznamenali i na mezinárodní scéně.

 

Slavné turnaje 1 – První série o významných historických turnajích se zabývá třiceti turnaji a pokrývá období od poloviny 19. století až do začátku první světové války v roce 1914. U každého turnaje najdete historický komentář, výsledky, vybrané partie a ukázkový pěkný okamžik z partie.

 

Slavné turnaje 2 – Druhé sada o turnajích se zabývá meziválečným obdobím a jsou v ní turnaje od roku 1921 do roku 1938. V devatenácti článcích pokrývá zlatý věk šachového rozvoje, kterých se účastnili slavní hráči jako Lasker, Capablanca, Aljechin, Bogoljubov, Marshall, Réti a řada dalších klasických mistrů.

 

Slavné turnaje 3 – Ve třetí sérii o významných turnajích se zaměříme na období od druhé světové války po moderní dobu. Sledujeme éru Botvinnika, Smyslova, Tala, Petrosjana, Fischera, později Karpova či Kasparova, až po moderní šachové hráče, kteří vládnou světovým turnajům do dnešních dnů.



Na ukázku přidáváme jeden diagram z tématu Věra Menčíková v sérii Čeští a českoslovenští šachisté:


Ukázka 2: Bílý na tahu vyhraje

(Menčíková - Graf, Semmering 1937)


"Děravá" pozice černého krále volá po rázném zakončení. Nabízí se oběť dámy 1.Dxh5, není však dostatečně účinná kvůli protioběti 1...Dxh2+ 2.Dxh2 Jxh2 3.Jxf7 Jf3+ 4.gxf3 Vxf7 s možnou obranou.


Bílá všechno viděla a zahrál proto daleko silnější 1.Vd7, po kterém se černá vzdala. Ztrácí figuru, protože po přijetí oběti věže 1...Dxd7 by už vyšlo 2.Dxh5 gxh5 3.Sh7 mat.

 

Závěr a doporučení:

V tématech o historii je Šachopedie v českém prostředí unikátní. Nabízí obrovské množství zpracovaných šachových osobností i turnajů. U všech jsou uvedené zajímavé šachové ukázky a také odkazy na hlubší studium. Ideální využití této části Šachopedie je v dohledávání jmen slavných šachistů, se kterými se při studiu setkáte. Speciální pozornost věnujeme šestnácti mistrům světa.


 

Průvodce obsahem My-Chess:

 

1. Procvičovat

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Cvičebnice

- Příběh

- Ostatní

2. Učit se

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Ostatní

3. Šachopedie

- Základy

- Zahájení

- Taktika

- Strategie

- Koncovky

- Historie

- Ostatní

4. Ostatní

- Videa

- Kurzy

- Soutěžit

 

Náměty a připomínky můžete posílat na emailovou adresu martinbeil64@gmail.com.